Zanimljivosti

Svetosavski karavan knjiga je održan 26. januara 2014. godine u USTANOVI KULTURE PALILULA. ADMIRAL BOOKS sa svojim autorima dočarava "BEOGRAD ŠEZDESETIH"

Gosti:

Milutin Dedić, istoričar umetnosti
(Priče i crteži starog Beograda iz monografije „Trg tišine“, Admiral Books, 2012.)

Dragan Marinković, Izvršni direktor FEST-a
(Priče o starom Beogradu iz knjige „Beogradski leksikon“, Admiral Books, 2014.)

Miloš Živković, pisac
(Priča o knjizi „Bife Frojd“, Admiral Books, 2013.) sa fotografijama starog Beograda)

Zoran Rapajić, Admiral Books, direktor
 
Program je vodila Marina Đenadić

Redakcija za kulturu i umetnost RTS-a i emisija „Hit Libris“ proglasili su knjigu „SIVI VUK – Bekstvo Adolfa Hitlera“ za jednu od deset najtraženijih knjiga 2013. godine. Izbor je sačinjen na osnovu mesečnih lista najprodavanijih knjiga, prema podacima knjizara.com (za 11 meseci) i priloga o tim knjigama u emisiji RTS-a „Hit libris“.

Plakete „Zlatni Hit Liber 2013.“ dodeljuju su Izdavačkoj kući i autorima.

U ime izdavačke kuće ADMIRAL BOOKS ovo značajno priznanje primio je Zoran Rapajić, direktor.
U ime autora, Sajmona Danstena i Džerarda Vilijamsa, plaketu je primio Goran Skrobonja, prevodilac knjige.

Evo i redosleda deset najboljih:
1. „Veliki rat“ – Aleksandar Gatalica (Vulkan izdavaštvo)
2. „A planine odjeknuše“ – Haled Hoseini (Laguna)
3. „Sivi vuk“ – S. Dansten & Dž. Vilijams (Admiral Books)
4. „Zvuci iz podmornice“ – Marija Jovanović (autorsko izdanje)
5. „Devojka od papira“ – Gijom Muso (Vulkan izdavaštvo)
6. „Jovanovo zaveštanje“ – Vanja Bulić (Laguna)
7. „Inferno“ – Den Braun (Solaris)
8. „Blistavo i strašno“ – Bekim Fehmiju (Samizdat B 92) 
9. „Tamo daleko“ – Vuk Drašković (Laguna)
10. „Sto jada“ – Emir Kusturica (Novosti) – kiosk

i izdavački poduhvat godine:
„Srpska umetnost 1950-2000“ – Ješa Denegri (Orion Art &Topy)

Izdavačka kuća Admiral Books obeležila je 23. decembra uspešnu poslovnu 2013. godinu, u Klubu Doma omladine Beograda.

Podsećajući na ovogodišnju produkciju, direktor Zoran Rapajić je prisutne novinare podsetio, da je Admiral Books, otkako je osnovan 2001, ove godine zabeležio najveći uspeh, i po broju naslova i po tiražima, i izdvojio knjigu Sajmona Danstena i Džerarda Vilijamsa (Sivi vuk), kao jednu od najprodavanijih knjiga u Srbiji 2013. godine.

Nove naslove domaćih pisaca predstavili su sledeći autori:Una Kozić (Društvo malih veštica), Irena Jovanović (Prestupnica), Vladimir Đurić Đura (Okultura), Miloš Živković (Bife Frojd) i dr Milovan Milošević (Servis – čišćenje organizma).
Prevodilac i pisac Goran Skrobonja ukazao je na knjigu Džona Loftusa (Nacistička tajna Amerike), insajdersku priču o tome kako je američka administracija blokirala kongresne istrage u vezi sa slavnim američkim porodicama koje su finansirale Hitlera, Staljina i arapske teroriste. Pažnju čitalaca privukla je i knjiga Dok Holidej – porodični portret iz pera Karen Holidej Taner, rođake slavnog revolveraša.

Zoran Rapajić je, na kraju, podsetio prisutne na roman Džerarda Vilijamsa (Lenova pustinja) kao i na knjigu Vilijama Stivensona (Čovek zvani Neustrašivi). Knjige DejlaKanegija (Javni nastup) i Dejvida Ajka (Ljudska raso, ne kleči više) izazvale su veliku pažnju čitalaca na Beogradskom sajmu knjiga 2013.

Italijanski umetnik Masimo Bartolini kreirao je biblioteku na otvorenom usred vinograda u Gentu u Belgiji. Ova nesvakidašnja biblioteka sastoji se od 12 redova polica koje su napravljene u liniji sa vinovom lozom. Sve knjige koje se nalaze na ovim policama obezbedile su lokalne biblioteke, pružajući time podršku umetniku i njegovoj neobičnoj ideji.

Svi posetioca "Knjigograda" (Bookyard) mogu donirati željenu sumu novca i na taj način simbolično kupiti neku od knjiga, ali ih takođe mogu i pozajmljivati ili razmenjivati sa ostalim posetiocima. Cilj ove postavke je da inspiriše ljude da ostave svoje laptopove, tablete i mobilne telefone i da ih zamene pravom knjigom koja ima neprolaznu vrednost.

Ako se plašite da odete u svoju biblioteku jer već nekoliko dana kasnite sa vraćanjem knjige, možete da se utešite najvećim svetskim kašnjenjem, koje se meri u vekovima! Član jedne britanske Univerzitetske biblioteke kasnio je sa vraćanjem knjige samo288 godina!

Britanski državnik i prvi premijer u modernom smislu Robert Volpol, pozajmio je 1668. godine iz univerzitetske biblioteke Sidney Sussex College (Univerzitet Kembridž) biografiju jednog nemačkog nadbiskupa. Knjiga je pronađena tek 1956. godine i odmah je vraćena biblioteci iz koje je pozajmljena pre gotovo 3 veka.

U četvrtak 8. maja u beogradskom hotelu CROWNE PLAZA održana je KZŠ povodom objavljivanja sedmog izdanja vodiča BEOGRAD BEZ TAJNI. Govorili su Aleksandar Timofejev i Aleksandar Gajšek u ime medijskog partnera, .Studija B i Zoran Rapajić u ime izdavačke kuće ADMIRAL BOOKS.

U Nišu je, u ul. Janka Veselinovića 5a, u petak, 30.05.2014. otvoren Klub knjige "Posejdon". U klubu, pored izdanja Admiral Books-a, možete pronaći i knjige izdavačkih kuća Paladin, Lom, Magelan, Srpska reč, Otvorena knjiga, Algoritam i dr.

Admiral Bookoje nove knjige:

Selindžer, Zorge - Staljinov špijun, Tako je govorio Dejvid Ajk, Koldic: Projekt Amerika (nova knjiga Džerarda Vilijamsa), 11 dana - misteriozni nestanak Agate Kristi, Slobodan krevet u ženskoj sobi, Šesti red, Bezimeni, Beogradski bukvar, Bilo jednom u Americi, novi Karnegi, Identitet Španije, Ljudske performanse, KNJIGA IZNENAĐENJA i još mnogo toga...
 
s predstavlja sv

Poznati pisac i publicista Džerard Vilijams bio je gost IP Admiral Books od 29.10. do 2.11.2014. kada je predstavio svoju novu knjigu "KOLDIC: Projekt Amerika", posetio i štand naše izdavačke kuće na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, družio se sa svojim čitaocima i potpisivao knjige. Kao i svaki put kada je u Beogradu, Džerard je rado viđen gost na mnogim televizijama i sagovornik mnogih štampanih medija.

Na ovogodišnjem, 51. niškom Sajmu knjiga i grafike, održanom od 24. do 30.11.2014, nagrada „Inicijal“ za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu pripala je knjizi „Selindžer“ autora Dejvida Šildsa i Šejn Salerna, u prevodu Gorana Skrobonje, a u izdanju IP „Admiral Books“

U Galeriji RTS-a dodeljene su nagrade (Zlatni hit liber za 2014. u organizaciji RTS-a i emisije "Hit libris") u četiri kategorije. Deset najtraženijih knjiga, Knjiga godine, Izdavački poduhvat godine i Izdavač godine. Knjiga "Selindžer" u izdanju Admiral Books-a, u prevodu Gorana Skrobonje dobila je nagradu za KNJIGU GODINE U 2014,!!!! Nagrade je dodelio v.d. direktora RTS-a Nikola Mirkov i Josip Babel autor emisije "Hit libris".

Počeo je sa radom Klub knjige "Posejdon" u ul. Janka Veselinovića 5a u Nišu. Radno vreme kluba je radnim danima od 12 do 20 časova. 
Počeo je sa radom i Klub čitalaca Admiral Books-a u knjižari "Bulevar Books" u Novom Sadu.(Bul. oslobođenja 60, zgrada Aleksandar),
Svi oni koji žele da se učlane, potrebno je da kupe jednu knjigu i automatski postaju članovi našeg kluba.